This topic contains 6 replies, has 1 voice, and was last updated by  admin 1 year, 1 month ago.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Posts

  • admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    witam. jakie znacie dodatki do herbaty? co jest wskazane a co nie? prosze o opinie


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Naturalny smak naparu herbacianego może być wzbogacany przez różne dodatki. Najczęściej stosowane to: cukier, mleko i cytryna.


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Słodzenie herbaty w dużym stopniu zależy od osobistych upodobań, ale znawcy ostrzegają, że w przypadku wysokogatunkowych herbat dodatek cukru zmienia ich smak i aromat. Szczególnie odradzane jest słodzenie herbaty Pu-erh, gdyż może ono zneutralizować jej właściwości zdrowotne. Oprócz zmiany smaku i zapachu bardzo istotny jest również fakt, że wsypany do herbaty cukier znacznie podnosi jej kaloryczność.


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Mleko w przeciwieństwie do cukru dodaje herbacie dodatkowych walorów-poprawia jej wartość odżywczą, a czasem też smak, łagodzi działanie obecnej w herbacie teiny. W dużo mniejszym stopniu niż cukier zmienia smak herbaty, gdyż samo ma dosyć neutralny smak.

    W Polsce dodawanie mleka do herbaty raczej nie jest rozpowszechnione, ale np. w Anglii mleko funkcjonuje jako bardzo powszechny dodatek (wymiennie ze śmietanką). Najlepiej pasuje do gatunków herbaty o wyrazistym smaku, m.in. do pochodzących z Indii Assamu czy Madrasu. Nie jest natomiast polecane do delikatnych, wysokogatunkowych herbat.


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    W Polsce, obok cukru, najczęściej stosowanym dodatkiem smakowym są owoce cytrusowe, głównie cytryna. Mają one bardzo wyrazisty smak, znacznie zmieniający smak herbaty, ale za to nie pozbawiają jej cennych składników. Owoce cytrusowe najlepiej pasują do herbat chińskich.


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    W niektórych krajach dodaje się do herbaty także dosyć nietypowe dla nas składniki takie jak przyprawy korzenne (np. anyż, kardamon, cynamon, pieprz, itd.), ale dzięki takim dodatkom znacznie zmienia się smak herbaty. Ponadto czasami do słodzenia herbaty wykorzystuje się zamiast cukru miód, który najlepiej pasuje do herbat zielonych.


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Obecnie w sklepach coraz częściej spotyka się też herbaty wzbogacane dodatkami różnych owoców np. brzoskwiń, opuncji figowej, ananasów, jagód, itp. Takie dodatki wyraźnie zmieniają smak herbaty, ale też często wzbogacają jej właściwości zdrowotne.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
Reply To: dodatki do herbaty
Your information: