This topic contains 5 replies, has 1 voice, and was last updated by  admin 1 year, 7 months ago.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Posts

  • admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    jak w temacie: nadmierne picie herbaty. czy są jakieś ograniczenia ??


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Bardzo ogólne pytanie. Bardzo ogólnie o herbatach:

    Herbata zielona powstaje po szybkim ogrzaniu świeżych liści para wodną i wysuszeniu.
    Herbata czarna otrzymywana jest w procesie fermentacji enzymatycznej, dzięki czemu uzyskuje charakterystyczny smak i barwę, ale część związków ulega utlenieniu.
    Herbata czerwona znana jest pod nazwą Pu-Erh i często mylona z herbatą Oolong oraz Rooibos. W celu jej otrzymania liście herbaciane poddawane są fermentacji z udziałem mikroorganizmów.


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Zielona i czarna herbata otrzymywane są z tej samej rośliny. Różnica w kolorze wynika z tego, że czarna herbata poddawana jest fermentacji, a zielona nie. Ale jedna i druga zawiera cenne bioflawonoidy – przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i chorobę wieńcową serca. Czarna herbata jest natomiast bogatsza w garbniki (im dłużej ją parzymy, tym więcej ich zawiera), które mają działanie przeciwbakteryjne i wspomagają leczenie infekcji żołądkowych, ale też utrudniają przyswajanie żelaza z pokarmów. Napar herbaty zielonej ma zdecydowanie łagodniejszy smak, a przez to nie podrażnia żołądka. Dlatego mogą ją pić osoby cierpiące na wrzody.


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Badania wykazują niestety także negatywne skutki picia herbaty. Ze względu na zawartą w niej teinę nadmiar herbaty może być szkodliwy. Może ona wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia, a jej właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie. Podobnie jak kawa wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy. Nadmiar herbaty nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet, a spożycie dużej ilości herbaty może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych chorób serca i zwiększa ryzyko zawałów.
    Umiar należy zachować we wszystkim. Mimo tych drogocennych właściwości herbacianego napoju należy pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością i ograniczyć się do kilku filiżanek dziennie.


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Wyniki badania wykazały, że picie ponad 6 filiżanek herbaty dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca o 36 proc. (w porównaniu do osób pijących mniej niż jedną filiżankę dziennie). Natomiast picie od 3 do 6 filiżanek herbaty dziennie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu choroby serca aż o 45 proc. Z kolei picie dwóch filiżanek kawy dziennie obniża ryzyko chorób serca o 20 proc.


    admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Czerwona herbata obniża ciśnienie, więc lepiej z nią nie przesadzać.
    Mnie się zdarza nawet zasłabnąć i muszę ją odstawiać na jakiś czas – ale ja generalnie mam niskie ciśnienie, a po kawie ziewam i idę spać.

    Co do smaku – jak to określiła moja przyjaciólka – ona pachnie skarpetkami, a smakuje ziemią ;)- ja akurat lubię, choć znam wiele osób, które się krzywią.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
Reply To: nadmierne picie herbaty
Your information: