This topic contains 2 replies, has 2 voices, and was last updated by  ewa 1 year, 1 month ago.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
  • Author
    Posts

  • admin
    Keymaster
    Postcount 322 Reply

    Jeśli będziemy parzyć herbatę w imbryku, najpierw go ogrzejmy (np. wlewając na chwilę gorącą wodę). Na jedną filiżankę naparu bierzemy płaską łyżeczkę suszu. Następnie zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. W przypadku herbat zielonych woda musi być przestudzona. Dzbanek można dodatkowo przykryć serwetką, by “nie uciekł” zapach. Po kilku minutach napar rozlewamy do filiżanek. Dobrze zaparzona herbata powinna mieć na wierzchu pianę – to w niej właśnie kryje się cały aromat. Należy wypić napój tuż po przyrządzeniu. Nie wolno tego odkładać na później, a przede wszystkim pozostawiać listków w naparze, bo stanie się gorzki i przeniknie do niego zbyt dużo garbników. Liści zielonej herbaty nie wyrzucamy, można je bowiem zaparzać kilkakrotnie. Znawcy twierdzą, że najlepiej smakuje drugie i trzecie parzenie.


    branka
    Postcount 0 Reply

    a ile razy można zaparzać herbatę pu-erh ?


    ewa
    Postcount 0 Reply

    Czerwoną herbatę Pu-erh możemy parzyć wielokrotnie (od dwóch do nawet sześciu razy). Należy wydłużać każde kolejne parzenie o następne 30-60 sekund.

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
Reply To: zalewanie listków herbaty
Your information: