kawy afryki

kawy Afryki

Afryka to miejsce narodzin dzikiej kawy. Afrykańskie kawy należą jeszcze do rzadko spotykanych i ekskluzywnych kaw. Ich szlachetny smak i bogaty aromat sprawia, że są szczególnie cenione przez koneserów. Uważa się ją za niezwykle mocną w smaku i o bardzo wysokiej kwasowości oraz charakteryzuje się jasną barwą ziaren. Kawy Arabica, specjalność majestatycznej Afryki, są uważane za jedne z najbardziej wykwintnych i najbardziej wspaniałych kaw świata. Duże wzniesienia i bujne warunki glebowe stwarzają optymalne warunki dla uprawy kawy. Istnieją znaczne różnice pomiędzy krajami w regionie, ale ogólnie, myta kawa Arabika jest intensywna, zrównoważona z nutą owoców cytrusowych o winnym lub kwiatowym posmaku. Afryka to także jeden z najważniejszych regionów uprawy Robusty na świecie. Idealny klimat oraz walory gleby stwarzają dobre warunki do parzenia kawy. Lekko intensywne i aromatyczne ziarna są ciemno palone i używane w espresso. Do najpopularniejszych producentów należą: Etiopia, Kenia, Tanzania, Jemen, Zimbabwe, Wybrzeże Kości Słoniowej oraz Kongo. Etiopia. Miejsce narodzin kawy, gdzie występuje ona głównie w stanie dzikim. Uważa się ją za niezwykle mocną w smaku i o bardzo wysokiej kwasowości. We wschodnich rejonach kraju przeważa kawa o smaku niemal sfermentowanym, podczas gdy na południu charakteryzuje się ona bardziej kwiatowymi nutami. Jemen. Pionier w handlu kawą na szeroką skalę. Producent Mokki, nazwanej tak od starożytnego portu. Ta niezwykle wyrazista kawa o czekoladowym posmaku przypomina niektórym gatunki pochodzące z Etiopii, oddzielonej od Jemenu wąskim odcinkiem Morza Czerwonego. Na spalonej słońcem ziemi ubogiej w wodę, Mokkę uprawia się trudno i w ograniczonych ilościach. Należy uważać na mieszanki Moka-Java, gdyż niektóre z nich zawierają stosunkowo dużo ziaren gorszej jakości. Kenia. Producent kawy o wysokiej jakości, stosuje dlań własną klasyfikację opartą na rozmiarze ziaren i innych czynnikach (największa to Kenyan AAA). Pełny, wyrazisty smak, owocowa kwasowość i bogaty aromat to cechy charakterystyczne dla kawy tego kraju. Posmak może być winny (Kenyan AA) lub kwaśny (Kenyan Bs). Zimbabwe. Oferuje kawę podobną do kenijskiej, ale odrobinę mniej intensywną. Tanzania. Znana z kawy o pojedynczych, okrągławych ziarnach przypominających groch (stąd ich nazwa: peaberry). Uprawiana na zboczach Kilimandżaro i innych wzgórz, kawa tanzańska daje wyrazisty, acz prosty w smaku napój o niskiej kwasowości. Wybrzeże Kości Słoniowej. Jeden z najważniejszych regionów uprawy Robusty na świecie. Lekko intensywne i aromatyczne ziarna są ciemno palone i używane w espresso. Kongo. Tu w 1898 odkryto dziko rosnące krzewy Coffea Robusta. Kawa z Konga sprowadzana jest do Belgii i Francji gdzie jest znana i ceniona. Kongijską kawę cechuje mocny, ziemisty posmak.

kawy afryki

Reviewed by on

Rating: 5 out of 5

    Show all 16 Result

    Show all 16 Result