kawy azji

kawy Azji

Rejon Azji i Pacyfiku specjalizuje się w produkcji znakomitych kaw Arabica. Uprawiane w południowo-wschodniej Azji odmiany arabiki charakteryzują się leśno-ziarnistymi nutami. Są mocne, mają gęstą konsystencję i praktycznie zerową kwasowość. Każde ziarenko kawy jest pełne i posiada wspaniały złoty kolor. Kawa z Azji charakteryzuje się delikatnym, słodkim owocowym smakiem oraz wspaniałym aromatem. Do najpopularniejszych producentów należą: Papua Nowa Gwinea, Indonezja oraz Indie Plantacje arabiki w Indiach są bardzo bogate, dają duże owoce, o wspaniałym aromacie. Kawa poddana działaniu monsunów, przez ponad 90 dni jest wystawiona na wilgoć, którą monsun przynosi, ma bardzo silny posmak. Indyjska Robusta, dzięki zredukowaniu negatywnych charakterystyk samego ziarna daje bardzo przyjemny, czekoladowy bukiet. Monsooned Malabar to jedna z najbardziej popularnych i znanych indyjskich kawy. A to ze względu na jej niezwykłe metody przetwarzania i niesamowity smak. Ziarna kawy są zbierane, suszone a następnie wystawiane na działanie wiatrów i deszczów monsunowych przez okres kilkunastu tygodni. Wynikiem jest charakterystyczne żółte ziarno o lekko zadymionym i ziemistym smaku. Najrzadsza, najdroższa i najlepsza kawa na świecie pochodzi z Indonezji jest łagodniejsza i po przełknięciu nie pozostawia charakterystycznego gorzkiego smaku w ustach. Kawa pochodzaca z Papui Nowej Gwinei charakteryzuje się intensywnym, ale łagodnym aromatem, zbalansowanym smakiem o orzechowym zabarwieniu oraz stosunkowo niską kwaskowatością.

kawy azji

Reviewed by on

Rating: 5 out of 5

    Show all 12 Result

    Show all 12 Result